fredag 16 november 2012

Perrot-Minot och Ente Wine Dinner den 12 november


Ibland blir vinmakarmiddagar mer vinmakare och vin än middagar, men helt ärligt gör inte det så mycket eftersom vin och vinmakare i sig duger gott och väl för mig. Hur matgalen jag än är. Den här kvällen, då Arnaud Ente från Domaine Arnaud Ente i Meursault och Christophe Perrot-Minot från Domaine Perrot-Minot i Morey-Saint-Denis gästade Stockholm, blev det just mer vinmakare och vin än fokuserad middag, men maten som bjöds var det minsanna inget fel på alls. Tvärtom, den var ytterst god.
 
Tillställningen utspelades på det ultraexklusiva men också väldigt ombonade och personliga Ett Hem, ett lite boutiquehotell med ett dussin rum inhyst i en storslagen fastighet på Sköldungagatan bakom Engelbrektskyrkan i Lärkstaden. Hotellet öppnade för ett halvår sedan och är snarare en destination i sig själv än ett hotell man checkar in på när man besöker Stockholm. Här är det personlig service utöver det vanliga som gäller, förstklassig mat av elegant snitt signerad creative chef Stefan Eriksson (Årets Kock 2005) och Mårten Bergstrand (före detta Frantzén/Lindeberg) och viner utvalda och serverade av sommelier Peter Färm.
   En restaurang öppen för allmänheten har man inte, däremot kan man hyra in sig för privata sällskap om plats finnes. Och det gjorde det tydligen, tack och lov, just den här kvällen. Det kändes som en ynnest att få träda in bakom porten och in i den ombonade härligheten.
 
Ett glas NV Cuvée No 735 från Jacquesson med lite smått och gott fingerplock i en av de vackra salongerna ramade in känslan av att ha kommit hem till någon (välbeställd) vän, precis enligt intentionen hos Ett Hem. En god, lätt äpplig och något brödigt rostad nyans i den friska och citrusfruktiga smaken var precis vad som behövdes.
Någon restaurang i traditionell mening finns inte här, heller finns ingen matsal. Gästerna äter helt enkelt sina måltiden där de känner för; i matsalen, i köket intill kocken, eller som vi den här kvällen i det lummiga orangeriet.
 
De första sju vinerna var vita, alla från den utmärkta och allt bättre Domaine Arnaud Ente i Meursault. Arnaud förhöjde stämningen och gav eftertryck i de av terroir och högsta kvalitet drivna vinerna.
   Vi började med en smått sensationell 2010 Bourgogne Blanc från 10-35 år gamla stockar i Meursault och Puligny-Montrachet. Så här bra, fet och jordigt mineralisk och samtidigt friskt stenfruktig med både djup och längd, ska per definition en generisk bourgogne inte vara. Det är helt enkelt ett fantastiskt vin som trots sin klassificering lätt skulle peta undan både villages och premier crus från många andra firmor. Bravo!
 
Till de vita vinerna, var det tänkt att plocka på sig lite smårätter, family style, ett trevligt sätt att äta på då det skickas runt fat med de små delikatesserna så att man kan förse sig själv med det man önskar. 
   En kräm av bakad jordärtskocka med löjrom från Kalix var en av dessa, enkelt och god och även om jag inte håller löjrom som särskilt vinvänligt, fungerade rätten hyggligt till de vita vinerna. Vi fick också en bakad purjolök med lite tryffel, en consommé av kantareller och en alldeles magiskt god lättrimmad torskfilé som bakats sous vide med lite örter, och serverades med lätt brynt smör. Absolut enastående till de vita bourgognerna.
 
Det vita vin jag höll som allra finast och komplext var 2010 Meursault Premier Cru Gouttes d'Or, ung och knuten men ändå närmast explosiv i sin intensitet, mineraliska stringens och djupt feta fruktkropp, och absolut torr och stram i slutet. För min del blev de påfyllning av detta vin redan vid middagen (trots 14 viner!), därefter underbar okynnesdrickande på den sena timman i loungen.
   Firmans 2010 Meursault var också elegant och något nötig med stor fräschör, och trots den varmare årgången imponerade 2009 Meursault Clos des Ambres från 55 år gamla stockar med sin klassiska struktur och utmärkande mineralitet.
   Mer distinkt mineralisk var som väntat 2008 Meursault Les Petits Charrons, vars frukt var påtagligt citronfrisk, ett vin som blev himmelskt till torsken. Till purjolöken, som är en aning söt och dessutom bar doft av tryffel, höll jag däremot den fetare men fortfarande fint mineraliska 2007 Meursault Sève du Clos från 110 år gamla stockar, som det bäst passande.
   Att Arnaud Ente är kung i Meursault (tillsammans med Jean-François Coche-Dury och Jean-Marc Roulot) är ett som är säkert, och hur god 2007 Puligny-Montrachet Premier Cru Les Referts än är, har det en helt annan (fetare gulfruktig) och något mindre nyanserad doft och smak än vinerna från Meursault. Vinet är förvisso fortfarande ungt och lite knutet, dessutom från en något svagare årgång. Men gott …
 
Kvällens andra huvudperson var Christophe Perrot-Minot från Domaine Perrot-Minot i Morey-Saint-Denis. Mer än dubbelt så stor som Domaine Arnaud Ente avseende antal hektar, antal viner och total produktion, dessutom med sitt uttryck genom pinotviner från Côte de Nuits.
   Här började vi med en trevligt rödfruktig, först lite knuten men med luft utblommad och något saftig 2010 Fixin från 40 år gamla stockar. Gott, utan att alls imponera.
   Det gjorde dock den urtrevliga och mycket mer komplexa och av kalkfet mineralitet mer nyanserade, stramare och strukturerade 2010 Gevrey-Chambertin, vars frukt bjöd på bytypiskt djup och intensitet. Det här vinet gillade jag verkligen.
Även den lika stramt mineraliska och läckert körsbärfruktiga 2008 Morey-Saint-Denis En la Rue de Vergy (belägen ovanför Clos des Lambrays) föll mig i smaken.
 
Stilfullt, elegant, något blommigt och saftigt rödblommigt inbjudande var 2009 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Echanges Vieilles Vignes, men det kändes att vinet behövde en stunds luftning för att börja visa sina finaste sidor. En något mindre uttalad mineralitet än väntat, och en upplevd värme från alkoholen, drar ner helhetsintrycket.
   Från 60 år gamla stockar kommer den djupt fruktiga, lite tyngre och jordigare (än nyss nämnda vin) 2009 Nuits-Saint-Georges Premier Cru La Richmone Vieilles Vignes. Det här är ett vin som alltid imponerar mer än vad bynamnet på etiketten lovar, men det är i nuläget fortfarande ett rätt knutet vin.
Även varmrätten serverades som family style, från stora fat som skickades runt bordet tog vi för oss av perfekt rosastekt, lätt enbärsrökt renfilé som serverades med en potatiskräm med karljohansvamp och till den ett smakrik viltsky och broccoli. Särskilt till de lite smakrikare bourgognerna passade den här rätten bra.
 
Kvällens två sista viner blev två årgångar från samma grand cru, från en 0.82 hektar liten lott högt belägen intill Chambertin. Båda var väldigt bra och tydliga i sina årgångsuttryck, där 2009 Charmes-Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes bjuder på en djup, ganska generös och solmoget charmig röd bärfrukt med betoning på hallon. Personligen höll jag 2010 Charmes-Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes som det snäppet bättre av dem, åtminstone en lite större årgångstypisk fräschör och något mer uttalad mineralitet. Fast egentligen fick båda samma kvalitetspoäng, skillnaderna handlar mest om uttryck och personlighet, inte om kvalitet.
  
Måltiden avslutades med lite goda ostar, min älskade Comté, en perfekt mogen Coulommiers med krämig textur och fint kryddig arom, och den svenska hårdosten Himmelsraften från Oviken.
 
I en av salongerna dukades sedan alla flaskor upp, så att man i egen takt kunde återbesöka de viner man tyckte bäst om, ett lovvärt inslag som satte extra glans på kvällen. Dessutom finns det en viktig poäng i det hela, de allra flesta viner utvecklas med luft och att missa den utveckling luftningen ger en inte helt korrekt och fullständigt bild av vinet.
   Och helt ärligt, det var väldigt svårt att ens komma på tanken att man skulle hem, vi satt så bra i den sköna soffan i den otroligt härliga, lyxiga men samtidigt personliga och avspända hemmamiljön på Ett Hem. Tänk om man hade råd att bo så här …
 

Inga kommentarer: