lördag 22 mars 2014

Clos de Vougeot det 20 mars


 
Med förra långmiddagen på Clos de Vougeot i minnet var det med måttlig entusiasm jag for uppför den lilla vägen mot världens mest historiska vinhelgedom för att avnjuta/genomlida ännu en middag. Det brukar vara 150-200 gäster på middagarna här, risk för snigelfart med andra ord, och med en dåres envishet försöker fransmännen totalkrascha stämningen och prata hål i huvudet på alla sina inbjudna gäster med oändliga och fullkomligt värdelösa tal på franska, bara det en fullkomligt oacceptabel oförskämdhet när man samtidigt påstår sig vara stolt över att cirka 100 gäster från 26 olika länder på plats. Man måste tala så att alla gäster förstår, det är en av första och fortfarande enklaste reglerna inom kommunikation. Tänk att fransmän aldrig lär sig att världen är lite större än pyttelilla Frankrike! Den här gången klarade vi oss tack och lov undan med bara två övertidstal (20 minuter styck, mot acceptabla maxtiden 3 minuter) på franska, inför en somnande publik med tomma vattenglas och än värre tomma vinglas. En skam på vintemplet Clos de Vougeot!

Det bästa med hela tillställningen är minglet innan, halvannan timma med ett fyrtiotal grand crus på en stor vinbuffé, mot slutet till ackompanjemang av brickor med stundtals helt fantastiska tilltugg. Det här är det bästa smakmässiga på hela kvällen! Små fantastiskt goda potatishalvor al dente med carpaccio de charolaise, bouchéer med kalvbräss, terrin av anklever med gelé av pinot noir, rökt lax och små smördegsbakelser av olika slag. Egentligen hade jag nöjt mig gott och väl med alla dessa vita och röda grand crus och alla härliga tilltugg. I den här miljön, tusen år av vinhistoria i ett kloster mitt i en vingård, behövs egentligen inte särskilt mycket för att man ska go bananas av lycka!

Provningen är alltid blind – alla flaskor är täckta men man vet appellation och årgång men inte producent. Och det är bara grand crus och nuförtiden vet jag också att nästan alla vinerna kommer från de lite större husen. Jag provar alltid igenom alla vinerna hyggligt snabbt och bestämmer mig mest känslomässigt snarare än professionellt vilka tre vita och tre röda jag tyckte bäst om, spontant. Denhär gången blev jag gruvligt överraskad av resultatet.
   En av mina vita favoriter var nämligen 2008 Corton-Charlemagne Grand Cru från Maison Corton-André, en firma jag aldrig någonsin har tyckt gjort något särskilt bra. Men, helt ärligt, de allra flesta négociants har ryckt upp sig ordentligt på 2000-talet och även om just den här firman sällan är särskilt bra var det här vinet elegant, stramt mineraliskt, rent fruktigt och friskt med en skolboksmässig ursprungskaraktär och finess. Tack för den överraskningen.
   En annan favorit kom från en annan tidigare bottennotering i min producentbok, men som de senaste fem åren har gjort ett absolut sensationellt kvalitetsryck uppåt, Maison Olivier Leflaive i Puligny-Montrachet. Deras 2008 Bâtard-Montrachet Grand Cru var riktigt läcker i sin först lite blyga och stramt mineraliska karaktär, men med luft bredare, djupare fruktiga och rent strukturellt rätt feta smak. Jag var så förtjust att det blev tre små påfyllningar av vinet.
   Förvisso inte oväntat att en 2008 Chevalier-Montrachet Grand Cru intar en toppnotering. Det här är en vingård som oftast tar för sig mycket mer än vad odlaren och vinmakaren lyckas göra, vilket är ett enormt starkt tecken på enastående terroir. I denna tappning, från den stora firman Bouchard Père et fils, bjöds en kavalkad av rik frukt med nyanser av persika och citrus och en blommighet med inslag av kalk och rökigt jordighet. Här blev det också påfyllning!

Att prova en lång svit röda grand crus från 2011, förvisso en hygglig men inte stor och framför allt inte på nivån grand cru inbjudande årgång att dricka ung, är inte ett lätt jobb. Här gäller det att tänka, 1) charmerande frukt och intensitet, 2) kropp och eventuellt längd, 3) syra och mineral, 4) kvalitet på tanninerna, inte mängden, och slutligen 5), är det gott att dricka nu eller ska man spara vinet i minst fem eller hellre upp mot tio år.
   Många viner var kartiga, ungt snipiga, tydligt tanninrika och lite knutna, några till och med lite fatiga. Några var glesa, andra var rika. Och ett par var utsökta redan nu men hade balans nog att klara ytterligare många års källarlagring innan de ens kan beskrivas som något mogna.
   Maison Jean-Claude Boisset, en stor négociant som har gjort ett fantastiskt kvalitetslyft på 2000-talet, var en av de firmor som överraskade mig stort. Deras 2011 Echézeaux Grand Cru, normalt sett inte ansedd som direkt märkvärdig, visade sig just nu bjuda på både aromatiskt fruktig elegans och ett djup, även om den totalt sett var tämligen knuten. Men den växte i glaset, vilket jag inte minst noterade när jag försåg mig med ytterligare ett glas och egentligen bara stod och njöt av det under en kvart eller så. Att prova vin för snabbt ger sällan rättvisa åt vinet.
   Än mer imponerade dock 2008 Latricières-Chambertin Grand Cru från en annan domän som oftast hamnar i min spamkorg, Maison Albert Bichot. Deras viner är nästan alltid orena och antingen snipiga eller klumpiga. Inte denna! Här fanns istället ett bra djup, en sammansatt och läckert fruktig doft och smak med både intensitet och stor fräschör, till och med en god struktur som just nu gör att vinet känns aningen stramt, trots sin lena frukttextur. Jag måste medge att jag var väldigt överraskad när jag täckte av flaskan och såg etiketten. Kul!
   Även på den röda sidan kom Bouchard Père et fils att plocka smakpoäng hos mig. Deras 2011 Chambertin-Clos de Bèze tog sig precis förbi en annan négociant, Chanson Père et fils, som också imponerande med sin version av samma vin. Båda lyckades förena en charmerande och rätt intensiv söt körsbärs- och hallonfrukt med stor fräschör, kalkstensmineral och fina tanniner och de var båda riktigt goda. När 2011:orna släpptes från Bouchard Père et fils för ungefär ett år sedan, var jag inte särskilt upprymd, vinerna var lite ogina och nästan knutna, nu har flera av dem börjat blommat ut och just den här tappningen är väldigt god, om än ung och fortfarande en aning knuten. Om fem år har den tagit sig ännu en god bit framåt och om ytterligare fem år till är den nog till och med sensuell.

Middagen är egentligen den tråkigare delen av kvällen, men maten brukar vara hyggligt god och det serveras bara grand crus till, tyvärr oftast av sekunda kvalitet. Nu är ju egentligen vare sig maten eller vinerna huvudsaken med just den här middagen, det är stämningen och den historiska tyngden som lockar mig. Och vännerna som är här.
   Första rätten var dock god i sin typiskt klassiska stil, en havsabborre fylld med mousseline av gädda och räkor och serverad med halstrade räkor och en räksås med persilja. Här var det klassiskt och 1980-tal så det förslog, i Sverige skulle vi troligen säga att rätten var gammaldags, men i jämförelse med klostret (som uppfördes 1551, innan det låg här bara ett litet kapell) är till och med den här rätten modern.  Och funderade man en kort stund på huruvida vinet passade till eller inte, vilket är en viktigt poäng i en måltid, kom man snabbt på att det verkligen gjorde det och att dess försiktiga mineralitet och smöriga kropp faktiskt gifte sig rätt bra till rättens feta textur.

Till första rätten fick vi en 2005 Bâtard-Montrachet Grand Cru från Joseph Drouhin, en firma som dessvärre sällan levererar riktigt på den nivå som deras historiska rykte och många omdömen från framför allt äldre svenska vinskribenter påstår. Vinerna är förvisso oftast rätt goda, men de saknar alldeles för ofta den sista spetsen, intensiteten och nyanserna och har så gott som aldrig den magiska touch som kan göra bourgognevinerna så makalösa.  Just det här vinet var sådant, rätt gott och rikt fruktigt med fet textur men något slapp kropp och inte särskilt upphetsande. Men som sagt, rätt gott.

En firma vars viner jag de senaste 20 åren aldrig har blivit särskilt upphetsad över är Maison Louis Latour, en av de anrika firmorna med stora ägor på Cortonkullen. Deras viner har nästan aldrig något vidare djup, så heller inte denna 1995 Corton-Grancey Grand Cru. Snart 20 år gammal var vinet ljust till utseendet och faktiskt trevligt på näsan, svagt rödfruktig med en fin första mognadsnyans, lite fint skogsgolv och torkad svamp och en svag ton av te. Rätt läckert, faktiskt. Men så var det smaken, som är lite väl tunn och kort för att man ska placera vinet på nivån grand cru.

Det är härligt att se fatservering, få personer i Sverige behärskar denna klassiska paradgren. För de äldre och rutinerade servitörerna här var det en barnlek, serveringen gick som en dans. Med van hand lyftes de på silverfaten färdigportionerade rätterna upp och serverades på de vackra, varma tallrikarna. De långsamt bräserade kalvläggen serverades med en god kalvfond, en potatiskaka som hade placerats över köttet och rejält mycket smörstekt karljohanssvamp, ett tillbehör som får varje mogen röd bourgogne av dansa av lycka. Tack vare maten blev vinet rätt gott till, men i sig var det tämligen blekt.  

Maison Louis Jadot, som under flera specifika avsändare (bland dem Domaine Louis Jadot) gör ett stort antal viner från sina egna vingårdar är som négociant betydligt med pålitlig än nästan alla andra större vinhus i Bourgogne, vilket också den stora gående provningen i början av kvällen visade. Deras 2008 Corton-Charlemagne Grand Cru från just Domaine Louis Jadot var ett av de allra bästa vinerna, friskt mineraliskt med en tyngd och längd som överträffade de allra flesta av de vita vinerna som provades. Normalt sett hör också deras tappning från denna grand cru till de bättre, trots att druvorna kommer från en mindre ansedd lott i vingården, Corton-Pougets
   Nu till middagen serverades vi en 1976 Clos de Vougeot Grand Cru från Domaine Louis Jadot, ljust till färgen och tydligt mognadskomplex men med en fortfarande fin rödaktig fruktighet som parades med läckra toner av skogsgolv och svamp, också här med ett uns te som spännande mognadskrydda. Något direkt djup fanns inte, snarare elegans och en nästan sensuell komplexitet. Skulle man klaga på något var det kanske att kroppen var lite gles, men det som fanns här var gott och läckert och tack och lov kom sommeliererna ihåg att servera oss flera gånger av vinet – något jag var orolig för att de skulle missa. Att sitta med tomma glas när fransmän håller tråkiga tal på franska är något av en dubbel bestraffning.
   Vinet från Clos de Vougeot dracks till en samling lokala ostar, bland annat Epoisses och den lite mer förfinade versionen Ami de Chambertin. Gott!

Desserten … ja, vad ska jag säga. Överambition är ett riktigt bra ord. Många viljor, alla ska med, är en annan förklaring. En vaniljparfait (lite för hård) på en liten kaka plus grädde och krispigt flarn var ena delen, smakmässigt okej. En variation av chokladmousse och ganache av mörk choklad med en spröd mandelmarängbotten var också helt okej, till och med bra. Det i väldigt hårt rödfärgat socker konserverade körsbäret var snarare intressant. Och så ett par skedar av inkokta körsbär som överbefolkade tallriken.
   Allt detta kunde ha passerat mitt smakmässiga nålsöga, men den gröna såsen … spenat! Jag var faktiskt tvungen att fråga servitören om det verkligen var spenat. Han såg frågande ut och försökte förklara att det var pistasch. Helt omöjligt, sa jag, det måste väl ändå vara spenat och det var groteskt äckligt. När jag senare fick klart för mig vad såsen var smaksatt med, grönt te, blev jag inte klokare. Det var helt klart spenat. Eller möjligen ett grönt te som uppförde sig spenat.

För att knyta samman säcken satte jag mig baren på det härliga Hotel Les Cèdre i Beaune för att summera kvällen. Eftersom kvällen hade gått i munkarnas tecken kändes det rimligt att runda av aftonen med ytterligare munkdricka, Chartreuse VEP Jaune från Les Pères Charteux. Läckert kryddigt och fruktigt, värmande starkt, fylligt och sött med en ytterst väl sammansatt smak. Det här är något av det godaste jag vet … 

Inga kommentarer: