lördag 2 augusti 2014

50:4 den 1 augusti


 
Kalasen fortsätter, den här gången med ett litet men långt och aningen galet kalas, men med en seriös underton av ”hårt” och undersökande arbete. Och eftersom det skulle bli väldigt mycket vin tänkte jag hoppa över champagnen och istället skaka ihop ett par goda Margaritas, en av mina personliga favoriter i barvärlden. Tequilan var den utmärka agaverena Arette Artesanal Suave Blanco från Destiladora Azteca de Jalisco, därtill användes Cointreau och färskpressas limejuice. Skak, skak och drick, drick. Typ.

Av någon anledning hade termostaten i ett skåp med magnumflaskor gått sönder någon gång under de senaste veckorna, vilket hade lett till chocklåg temperatur i skåpet. Det var så kallt att ett antal magnumflaskor närmast kylaggregatet hade frusit, ett par av dem hade till och med skjutit ur korkarna. Dock hade vinerna inte runnit ut, eftersom de hade fryst och antagit skepnaden av sorbet! Helvete, tänkte jag och plockade ihop ett antal sorbetviner och ställde dem i köket för att tina. Jag var helt övertygad om att de skulle vara förstörda, men när jag tre dagar före det här kalaset drack sorbetvinet 2004 Meursault Premier Cru Les Genevrières från Domaine Rémi Jobard, blev jag fullkomligt överrumplad. Jag visste att vinet skulle vara gott, det garanterade både årgång, vingård och producent, men att det skulle var förbluffande gott och helt opåverkat av frosten kom som en stor, men mycket positiv överraskning. Rent, friskt, en aning fetlagd men mycket elegant kropp, en livfull syra och god mineralitet. Och fortfarande väldigt ungt!

Dessvärre var Björnens medhavda 1995 Cuvée Dom Pérignon från Möet et Chandon inte helt ren, en diskret kork fanns där och störde, men frånsett det var vinet stramt, friskt och med en god och mogen men fortfarande vital kropp.
   Diamond Lager bjöd på gammalt, minst 30 år, kanske äldre, tänkte jag och vi var nog alla överens om den biten. Om mitt vin från Meursault var fellagrat, åtminstone den sista månaden, var denna 1990 Salon Brut Blanc de Blancs från Salon också dåligt lagrad. Den var nog lite väl gammal, mogen och äpplig för sina 24 år, men den var samtidigt god och komplex. Den rann faktiskt ner utan större klagomål, även om jag gärna hade sett att den varit lite piggare.

Som förrätt denna kväll på Café Rotsunda serverades signaturrätten Oysters and Pearls från favoritrestaurangen The French Laundry, en krämig sabayon av ostron, tapioka, grädde och crème fraiche som toppas med en smörsås av ostronfond med gräslök i, och garneras med smörkokta ostron och kaviar. Det är inte en särskilt svår rätt att göra, men den är lite pysslig och tar sin tid. Jag brukar få till smakerna nästan precis som på The French Laundry, men finessen finns inte riktigt där. Men gott var det den här gången också, särskilt till meursaultvinet som var det mest perfekt balanserade till kropp och arom.

Feta bitar av torskrygg hade först hastigt fått en stekyta, sedan ställts att svalna. Därefter hade de vakuumpackats med salt, lite vitpeppar, smör, lite rosmarin och citron och mycket tryffel. Dessa paket bakades sedan sous vide under 20 minuter vid 42 grader. Fisken formligen smälte i munnen, texturen var magnifik och smaken explosiv.  Garnityr var lite strimlad sommarkål som hastigt hade sauterats i tryffel- och torsksmöret från vakuumpåsarna.

I glaset ett svalt och ganska lätt rött vin med viss mognad, det hade ett visst djup med lite mörkare bärtoner i den röda, mer blommiga rödfrukten och det fanns också ett ljuvligt drag av skogsgolv och tryffel i doften som gifte sig alldeles perfekt med tryffeln och kålen, det var också så jag hade planerat mötet mellan vinet och torsken. Domaine René Engel är (eller rättare sagt var, eftersom firman är såld och nerlagd) en av de mest imponerande domänerna i Côte de Nuits och det vin jag hade dekanterat från dem var 1995 Clos Vougeot Grand Cru. Det var gott, men hade fortfarande efter 19 år börjat uppvisa mer komplexa mognadsaromer.

Dags för nästa sorbetvin från vinfrysen, men nu ett rött vin. Av erfarenhet vet jag att riktigt låg temperatur, till och med vinflaskor som har glömts kvar i frysen, inte förstör vinerna lika mycket som värme gör, men röda viner som fryser har nästan alltid varit mer negativt påverkade av det än vad vita viner har varit.  Magnumflaskan 2003 San Leonardo, ett elegant vin i Bordeauxstil från Tenuta San Leonardo i Trentino, var också frusen till sorbet och även här hade korken skjutits ut. Men vinet var riktigt läckert, jag tinade vinet tre dagar tidigare och blev alldeles tagen av hur läckert parfymerat, gräsigt och friskt vinet var. Massor av vinbär, gräsighet, ceder, en lätt blommighet, nyanser av grafit, silkeslena tanniner och stor fräschör, men inte ett spår av den ökenvarma årgången eller av att vinet hade varit fryst. Helt otroligt.

Det här vinet blev en extrainsatt servering eftersom jag hade valt att spara halva magnumflaskan till det här kalaset, just för att det var så otroligt gott. Med ett extrainsatt vin blev det också en extrainsatt rätt, falukorv med stuvade makaroner. Men inte så som rätten brukar vara. Till att börja med kom falukorven från Undersåkers Charkuterifabrik, grundad av Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet för åtta månader sedan, därtill var spiralmakaronerna stuvade i en gräddsås med svart tryffel. Ketchupen hoppade vi över, tur det, korven och makaronerna satt nämligen helt perfekt till vinet från Tenuta San Leonardo.

Som mellanspel innan vi skulle sätta tänderna i kvällens arbetsuppgift, lämnade vi chefs table och slog oss ner i den sköna kvällssolen på uteserveringen och njöt av ett blint vitt. Det förenade ett djup, en rikedom och koncentration med absolut renhet och fräschör och dessutom hade vinet en fin mineralitet. Det kunde inte vara annat än en smaragd från Wachau i Österrike, ett vin som var koncentrerat och rikt fruktig med en diskret antydan av sötma av den höga druvmognaden och sena skörden. Ett fantastiskt läckert och lent vin. Vinet kom från Weingut FX Pichler och var deras sällsynta och exklusiva 2012 Riesling Smaragd Unendlich. Tack för det Diamond Lager. 

Temat för kvällens arbetsuppgift var att blint särskilja ett par bordeauxviner som av traditionalister beskylls för att vara ”kaliforniska” för att de är så rika och koncentrerade, mot ett antal kaliforniska cabernetviner av mer elegant snitt. De sex flaskorna dekanterades i identiska men märkta karaffer, som sedan slogs in i folie så att märkningen doldes. Därefter blandades karafferna om i salig oordning ett par gånger, så att ingen av oss kunde ha en blekaste aning om vilken karaff som var vilken. Sedan skred vi till verket och på given signal satte näsan i glas ett, och direkt sa Bordeaux eller Kalifornien, beroende på vad vi trodde.  Vi har gjort så här förut, och resultatet är slående – det finns inte ett enda vin i Bordeaux som verkligen är ”kaliforniskt i stilen”.
   Första vinet var solklart Kalifornien, det hade en rik och nästan yppig björnbärs- och vinbärsfrukt men var fortfarande ett elegant vin med fina tanniner, god syra och en liten vaniljton från ekfaten. Det här var i min gom ett av de godaste vinerna, 2007 Cabernet Sauvignon från Grace Family Vineyards. Fortfarande ungt, det har troligen ett minst 20-årigt liv framför sig, men tillgängligt redan nu.

Glas nummer två sa vi alla direkt Bordeaux på, det kunde absolut inte vara ett kaliforniskt vin. Doften var väldigt elegant, nyanserad och förvisso rikt fruktig, men i en stramare och komplex stil utan rika övertoner, och med en fin nyans av kafferostade fat. I glaset hade vi 2007 Château Pape Clément från Péssac-Léognan, ett slott som har rest sig över mängden och numera gör magnifika viner. Idag är det här ett av de allra bästa slotten i appellationen.

Det var heller inte svårt att placera det tredje vinet i rätt bo även om det fanns en bordeauxlik finess över framför allt doften, men vi var alla direkt övertygade om att det kom från Napa Valley, och det var ju rätt. Vinerna från Nickel and Nickel, en firma som har satsat på att göra framför allt viner av Cabernet Sauvignon enligt samma sätt men från flera olika vingårdar över Napa Valley för att belysa olikheterna i dalgången, förenar alltid en bordeauxlik kropp, struktur och karaktär med en soligt rik kalifornisk frukt. Det här vinet, 2007 Cabernet Sauvignon Witz End Vineyard kommer från en vingård i Rutherford och var riktigt gott, men alltmer vill se en ålder på 10-20 år på mina kaliforniska cabernetviner, det är först då som de börjar utveckla sina mest komplexa toner.

Om vinet från Nickel and Nickel var ungt, upplevdes 2007 Napa Valley Cabernet Sauvignon från Cliff Lede Vineyards och deras vingård i Stags Leap District vara helt nyförlöst. Det här vinet kom in från sidan, det var inte tänkt att vara med eftersom det egentligen är mycket mer kaliforniskt rikt och fruktigt än de andra två kalifornierna, men nu stod det där och då fick det vara med. Gott? Absolut, men rätt kraftigt och väldigt ungt. Även om unga viner som detta också är goda att dricka, tycker jag snarare att 2002 och hellre 1999 är bättre årgångar att dricka nu, de har börjat visa en första liten mognad.

Redan med näsan 20 centimeter från glaset visste vi att vin nummer fem kom från Bordeaux. Det var så vansinnigt klassiskt, kafferostat och komplext att vi med ens visste. Skolboksmässigt, skrev jag i mina anteckningar, riktigt gott skrev jag också. Det var jag inte ensam om att tycka, den här karaffen tömdes fortast av alla, vi höll nog just denna 2007 Château Lascombes (50 procent Merlot, 45 procent Cabernet Sauvignon och en splash av Petit Verdot) från Margaux som det godaste av de sex vinerna.

Ett vin som understundom har fått kritik för att vara för stort, kraftigt och kalifornisk, är det från Château Pavie i Saint-Emilion. Låt gå för att det här vinet skulle kunna ha tagits för en väldigt elegant och klassisk cabernet från Napa Valley, jag själv var inte hundra procent övertygad vid den första sniffen, men lade min röst på Bordeaux eftersom det var allra mest rimligt. Man behövde egentligen bara smaka på vinet för att inse att det inte var en amerikan. Det jag tycker särskiljer amerikanska viner (även de allra mest klassiska och ”franskorienterade”) är att de har en lite större munkänsla och rikare, nästan lite sötaktigt fruktig textur. Den 2007 Château Pavie vi nu satt med hade en slankare och något stramare smak, och den var förunderligt god. Också det här vinet hade en dominans av Merlot, 70 procent i det här fallet, med inslag av 20 procent Cabernet Franc och tio procent Cabernet Sauvignon.

Entrecôte stod på tur, fyra feta svenska sådana som grillades medium rare, och serverades med karljohansvamp, kantareller, sticklök och haricots verket. Enkelt, somrigt, gott.

Måltiden avslutades lite grand som den började, med inspiration från The French Laundry. Eller rättare sagt, men chokladpraliner och smörkakor från The French Laundry.  Och till det lite god cognac. Favoriten Lot No 76 från Tesseron var den ena, väldoftande och karamelligt med en fin ton av torkad frukt och vanilj och en medelfyllig, rik och len smak med fint knäckiga toner. Den andra sorten var Réserve Familiale Très Vieille Grande Champagne från hantverksfirman Jean Fillioux, en mörkare och mer vällagrad cognac med större komplexitet, djupare frukt, mer uttalade toner av karamell och kola, och på de hela taget det lite godare och mest nyanserade av de två.

I den ljumma sommarnatten kändes det gott med lite svalt vitt vin direkt från vinkällaren. Jag öppnade två flaskor eftersom jag inte visste vad vi var sugna på, det första vinet var en läckert fet och stenmineralisk 2005 Grüner Veltliner Smaragd Achleiten från Weingut Prager, som nu har börjat nå en första liten mognad och upplevs rätt rik av gul stenfrukt. Det andra vinet tyckte jag inte alls var lika mineraliskt stringent nu som för ett par år sedan. Visst var vinet väldigt gott, 2008 Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Caillerets från Domaine Amiot Guy et fils, men med tanke på både årgången och det höga kalkstensrika läget hade jag förväntat mig lite större stramhet. Nu var ju är det här vinet riktigt trevligt … men eftersom vi hade en hel del viner bakom oss, blev det kvar en del i flaskorna. Vilket är trevligt, dagen efter, då man kan njuta av ett par riktigt goda glas i all ensamhet.

Summering: 4 gäster, 15 viner, 2 cognac och 36 Riedelglas

Inga kommentarer: