lördag 19 november 2016

Spanskt på Åtellet i Norrtälje den 18 november


Årets sista spanska vinmiddag landade i trevliga Norrtälje, där jag själv har en del av min familjs rötter, och vi höll till på restaurang Åtellet. Den ligger intill ån i hjärtat av Norrtälje, i det som kan beskrivas som en äldre och lite charmigare del av staden. Hotellet har 22 rum och en restaurang som i två matsalar rymmer ungefär 40 respektive 35 platser, och kommer man om sommaren har man möjlighet att sitta ute på terrassen som vetter ner mot ån. Stället känns nytt, fräscht och modernt, det flödar skön musik ur högtalarna i baren, samtidigt infinner sig känslan av att man befinner sig i ett hotell med anor. Det är helt enkelt en skön mix.
  Det var första gången jag var här, men jag visste att ambitionen var hög eftersom chef Stefan Schönberg är en skicklig kock med höga gastronomiska ambitioner. Det var således med stor nyfikenhet och spänning jag styrde kosan mot Åtellet och det som skulle bli en riktigt bra middag!
 

Kalaset började med en cava, Spaniens mousserande vin som görs enligt den traditionella metoden precis som i Champagne, men med spansk sol över huvudet och med andra druvor i receptet. Kvällens cava kom från Castillo de Perelada, en firma som såg dagens ljus i den nordliga appellationen Empordá-Costa Brava på 1920-talet men som sedan 1979 också har vingårdar kring Vilafranca del Penedés som är hjärtat av produktionen för cava. Den NV Brut Reserva jag hade valt kommer från vingårdar med kalkstensjord på mellan 400 och 600 meters höjd i de svala delarna av Penedés och blandningen är ungefär 40 procent Macabeo och 30 procent vardera av Xarel-lo och Parellada. Efter 15 månaders lagring på sin jäst har flaskorna dégorgerats och sedan tillsatts motsvarande åtta gram socker per liter i dosage.
 

Köket bjöd upp till en elegant middag och som aptitretare till cavan serverades små spröda friterade strutar fyllda med en citrondoftande crème fraiche med löjrom från Kalix. Stilmässigt som de klassiska kornetterna på The French Laundry i Napa Valley och smakmässigt sett heller inte särskilt långt ifrån. Gott med andra ord.
 

Den första rätten blev en elegant smakande soppa av havskräftor, till vilken en citrusfrisk terrin av pilgrimsmussla med hummersmör hörde. Här var det just citronfräschören i musselterringen som fick bli nyckeln i kombinationen med det lika syrafriska vita vinet.
 

I Rioja odlas vin på omkring 63 400 hektar i sammanlagt 114 000 vingårdar, men bara sex procent av den totala volymen vin är vitt. Det är synd, vita riojaviner kan vara underbara. En firma som gör ett fint vitt vin är Bodegas Izadi som ligger i byn Villabuena mellan San Vicente de la Sonsierra och Samaniego. Den grundades 1987 av krögare Gonzalo Antón och har idag 60 hektar vingård, av vilket väldigt lite är planterat med gröna druvor. De druvor som har gett vinet 2015 Izadi Blanco Fermentado en Barricas, omkring 75 procent Viura och resten Malvasia Blanca, växer till och med blandat med de blå druvorna i firmans vingårdar, så skördearbetarna tvingas gå runt i samtliga vingårdar och särskörda de gröna druvorna – ett omständligt arbete som dock lönar sig i ett friskt och elegant vitt vin. Druvorna pressas långsamt i hela klasar och musten jäses sedan med den naturliga jästen i små äldre franska och amerikanske ekfat, i vilka vinet sedan mognar under tre månader.
 

Det roliga med Spanien är alla distrikt som har lyfts fram till allmän beskådan och provsmakning nu på 2000-talet. Man kan nog säga av den explosionsartade utvecklingen i Priorat i slutet av 1980- och början av 1990-talet blev tändvätskan som inspirerade framför allt unga odlare och vinmakare i andra delar av Spanien att satsa stort. Utvecklingen skedda inte bara i välkända områden som Rioja, Ribera del Duero och Penedés, mer okända distrikt som Toro, Terra Alta, Bierzo, Ribeira Sacra, Vinos de Madrid och Manchuela är några av de andra områdena – samt det tiotal DO Pagos (enskilda vingårdar med status som appellation) som såg dagens ljus i det pånyttfödda Spanien. Valdeorras uppe i bergen ute i Galicien är ett sådant område, förvisso etablerat som appellation redan på 1950-talet, som nu har vuxit upp till en fullvärdig kvalitetsappellation med cirka 2 700 hektar vingård som fördelas mellan ett femtiotal bodegor och närapå 2 000 odlare som är anslutna till kooperativ.
   Härifrån serverade vi kvällens första röda vin, 2012 Gaba do Xil Mencía från den kringresande vinmakarkonsulten Telmo Rodriguez. Redan 1994 etablerade han sin fristående konsultverksamhet och idag har han 44 hektar egna vingårdar över Spanien (det mesta i Rioja och Ribera del Duero), av vilket 11.00 hektar ligger här i Valdeorras. Det här vinet görs uteslutande av Mencía från vingårdar med granitjord på 500 till 550 meters höjd. Jäsning och lagring i ståltankar har bevarat vinets friska fruktighet.
 

Jag tycker om att servera två viner till samma rätt, det är ett utmärkt sätt att inte bara njuta dubbelt upp, utan också lära sig vin och vin och mat i kombination dubbelt så fort. Därför åkte det in ytterligare ett rött vin här, 2011 Finca Villacreces från den 64 hektar vingård stora Finca Villacreces i Ribera del Duero. Det här är en egendom med över 700 års historia som fick nytt liv 2003 då Gonzalo Antón (som också ligger bakom vårt vita vin i middagen) köpte den och lät renovera byggnader, vineri och vingård. Läget här på 700 meters höjd på platån mitt i Ribera del Duero kan inte bli bättre – närmaste granne är berömda Bodegas Vega Sicilia!
   Vinet har en mörk och djup frukt typiskt med tanke på regionen och druvblandningen, omkring 85 procent Tinto Fino (Tempranillo) och resten Cabernet Sauvignon med en liten skvätt Merlot i. Jäsning i tank, men 18 månaders lagring i 225 liter små franska ekfat som till hälften var nya och har gett vinet en vaniljsöt på gränsen till svagt dillfrökryddig nyans. Ofta är vinerna från Ribera del Duero märkta av tanniner, de finns i och för sig i ganska rikligt omfång även här, men de är fint integrerade och upplevs därför fina.
 

Pluma är en styckningsdetalj på grisen som sitter mitt emellan kotlettraden och nacken, det är således en fint marmorerat och mört kött. Chef Stefan hade stekt det hastigt och bevarat det saftigt på gränsen till svagt rosa och det var supergott. Grisen var såklart spansk, en Iberico. Den serverades med en len kräm av rotselleri, en textur som denna har en fin förmåga att fånga upp eventuellt kantiga tanniner i ett rött vin, samt lite gräddkokt höstsvamp som hade precis samma funktion och till de lite friterad finstrimlad palsternacka också. Hela rätten var som gjuten till de röda vinerna, särskilt det lite strävare vinet från Ribera del Duero, men chef Stefan kunde inte låta bli att göra rätten ännu mer vinvänlig genom att riva över till tryffel. Genialiskt, och lika gott som uppskattat.
 

När jag planerar vinmiddagar vill jag alltid visa upp viner av hög kvalitet och gärna också viner som inte hör till vanligheterna. Därför väljer jag gärna rött vin från Galicien (där det mest är vitt) och vitt vin från Rioja (där det mesta är rött), och såklart gärna vitt vin från det 1 600 hektar stora distriktet Priorat sydväst om Barcelona som annars nästan enbart är känt för sina röda viner. Inte konstigt, de röda vinerna står för 96 procent av den totala vinproduktionen där.
   Nu hade jag valt vitt, en av mina favoriter faktiskt, 2014 Gran Clos Blanco från Bodegas Gran Clos som skapades genom att Cellers Fuentes (grundad 1995) köptes upp av Finca el Puig år 2006. Det här vinet görs i extremt liten skala, sällan mer än 900 eller 1 200 flaskor, och det kommer från gamla stockar som är planterade med Garnacha Blanca (cirka 78-80 procent av cuvéen) och Macabeo. Det är fortfarande ett ungt vin som gärna kan få ett par års extra flaskmognad för att vinna full komplexitet, men det har en elegant mineralisk spänst och en syra som upplevs friskare än vad man förväntar sig. Samtidigt finns här den läckra citrusskalsfetman, vaxet, mandlarna, plommonen, men knappt ens en antydan av de franska ekfat som vinet har jästs i under upp mot åtta veckor och sedan lagrats i tio månader. Jag gillar verkligen vinet och eftersom jag vid otaliga tillfällen har druckit det med större ålder vågar jag också lovorda lagring av det. Men den här kvällen satt det perfekt till ostserveringen.
 

Osten var en klassisk Manchego, en spansk fårost som har lagrats och utvecklad en god fetma och kryddighet. Till den en rostad brioche (för att det är så gott), en citrusfrisk honung och lätt rostade hasselnötter, alla dessa tillbehör för att möta upp motsvarande aromer i vinet. Och det blev verkligen lyckat.
 

Kvällens skulle avslutas med ytterligare ett vin från Telmo Rodriguez, men nu nerifrån Malaga som under århundraden har varit kända för sina söta viner. Det Telmo har gjort med sin 2012 MR Mountain Wine är att låta druvorna, hundra procent Moscatel Alejandria från nio hektar av svala ekologiskt skötta vingårdar på 500 meters höjd uppe i bergen, soltorka under tio dagars tid för att koncentreras och ge öka fyllighet, högre sötma och mer komplexa aromer. Därefter hade musten jästs i ståltankar. Vinet bjöd på en stor och druvtypiskt blommig och elegant doft, helt befriad från ekfat och oxidation, och det var medelfylligt och silkigt med en fet och söt textur och smak med viss fräschör.
 

Sista rätt blev såklart söt, en vaniljkräm med hjortron och rostad vit choklad, och det kändes som precis lagom matmässigt och absolut perfekt doft- och smakbalanserat till vinet. Fullträff med andra ord …
   Ja, så slutade middagen som hade lockat omkring 50 glada livsnjutare. Själv åkte jag hem nöjd och belåten med middagen, och med en ny trevlig restaurang lagd till min digra referenslista. Och det som gjorde mig extra glad är att Åtellet precis matchar den trendspaning jag har gjort de senaste åren, att vi ser allt bättre och mer ambitiösa restauranger runt om i landet, inte bara i storstäderna. Tack Åtellet för att ni matchar in i den bilden. Vi ses igen!
 
 

Inga kommentarer: