söndag 3 december 2017

En hel dag med Rajat Parr den 1 december



Första lediga fredagen på hela hösten, eller mer riktigt, första riktigt lediga dagen på hela hösten. Det är dagen när min vän Rajat Parr kommer till Stockholm för att med sin nya importör presentera sig själv och sina viner för sommelierer, journalister och vinälskare i största allmänhet.
   Rajat Parr började sin framgångsrika karriär som sommelier när han tog över ansvaret som chefssommelier på Michael Mina Group i San Francisco och med tiden blev en av de mest omtalade, betydelsefulla och kända sommeliererna i USA. Det var i den rollen han kom i kontakt med den då unga Sashi Moorman, som hade tillträtt som vinmakare Stolpman Vineyards och där gjorde väldigt eleganta viner som lirade med den klassiska vinsmak som Rajat har. Samarbetet ledde till att Rajat lät Sashi framställa speciella ett par viner med klassisk elegans att sälja genom restaurangerna under etiketten Parr Selection. Samarbetet fördjupades över åren och senare grundade de tillsammans med finansiären Charles Banks den egna firman Sandhi för att som négociant framställa eleganta viner av Chardonnay och Pinot Noir från Santa Rita Hills och Santa Maria Valley.
   När Evening Land Vineyards skulle etableras 2005, kontaktades Sashi Moorman för att se över utvecklingen och omplanteringarna av den Occidental Vineyard i Sonoma Coast som hade köpts. Sashi planterade också de vingårdar i Santa Rita Hills som ingick i projektet Evening Land och som från 2011 blev grunden till firman Domaine de la Côte som han själv och Rajat Parr nu driver.
   Tillsammans med Sashi och några andra vinproducenter med smak åt det klassiska, etablerade Rajat gruppen In Pursuit of Balance, där de förespråkade elegans snarare än kraft, en mer naturlig vinmakning snarare än manipulation samt högre naturlig syra, lägre alkoholhalt och mindre uttryck av ekfaten. Hans inflytande i den amerikanska vinindustrin blev allt större och man kan med fog säga att han har gjort ett ordentligt och permanent avtryck i den amerikanska vinindustrin.
   För drygt tre år sedan var det dags att ta nya friska tag och det gjorde man genom att ta över ansvaret för den berömda Seven Springs Vineyard i Eola-Amity Hills i Oregon, också det en del av det stora projektet Evening Land Vineyards. Det var också dessa nylanserade viner som var anledningen till att Rajat kom till Sverige den här dagen.   

Vi skulle träffas för lunch på Adam och Albin, en av mina favoritrestauranger i Stockholm, faktiskt också i Sverige. Att från ett regnigt och kallt Stockholm stiga in i värmen på Adam och Albin var i dubbel bemärkelse en lisa för själen. Välkomnandet blev direkt, ett välkomstleende till vänster samtidigt som jackan togs om hand till höger och ett glas champagne sträcktes emot mig rakt framifrån. Jösses vilken fredag – kan man prenumerera på sådana?
  Champagnen kom från Egly-Ouriet och var deras NV Blanc de Noirs Grand Cru Brut av Pinot Noir från en vingård planterad 1954 i byn Ambonnay. Tack vare den grunda jorden stöter rankornas rötter på en hård kalkstens på bara 30-40 centimeters djup, vinets mineralitet är således uttalad och alldeles förtjusande. Att doft och smak bjuder på en fin elegant kopplad till en läckert brödig och svagt rödaktigt äpplig komplexitet beror dels på de gamla stockarna, men lika mycket på den närmare fem år långa lagringen på jästfällningen innan dégorgering. Livfull smak, superb balansm och en sjukt bra start på dagen!

Vi började måltiden med två vita viner från Evening Land Vineyard, båda av Chardonnay som är den enda gröna druvsort man odlar här. Båda vinerna kom från deras första årgång, 2014, en årgång som många odlare i Oregon menade på var en enkel årgång. Rajat säger lite skämtsamt att man hade nybörjartur. I det vänstra glaset hade vi fått en 2014 Chardonnay Seven Springs Estate serverad, ett vin som fortfarande är ungt och något gulfruktigt, men med en fin mineralisk jordighet som ger vinet komplexitet och med en liten fetma och rondör som klär in den friska syran och bidrar till charmen. Men primärt skulle jag säga att vinet är väldigt elegant, de elva månaderna i ekfat noteras egentligen bara genom en avrundad textur.
   Glaset intill innehöll det alldeles enastående 2014 Chardonnay Seven Springs Vineyard Summun, deras mest exklusiva vita viner som kommer från en särskilt utvald lott planterad 1996 i den övre delen av vingården. Det här är firmans mest komplexa vita vin, det har något väldigt tydligt burgundiskt över sig när det kommer till fräschör, stramhet och syra, till viss mån även en fetma man noter som inte egentligen är fruktkoncentration utan en slags jordig kropp. Helt blint serverat skulle det mycket väl kunna ha kommit från Meursault. Man noterar också en tydlig mineralitet, nästan lätt rökig, men faktiskt ingen direkt ekfatskaraktär. Under mina resor i Oregon har jag under åren kommit till slutsatsen att chardonnayvinerna från den här vingården är bland de allra mest burgundiska vita vinerna USA, och cd har bara blivit än mer elegant under ledning av Moorman och Parr. Särskilt just den här cuvéen!

Den första rätten var en liten fantastisk rätt av riven kungskrabba, mild i sin umamisötma med en fin textur, en liten kryddig touch av pepparrot som på ett utsökt sätt fångades upp av fetman och den lena texturen i en perfekt mogen avokado. Hela anrättningen låg på en liten bädd av ris som delvis hade rostats och puffats och gav en diskret rostad ton som helt trollade bort varenda tillstymmelse av ekfat i vinerna – om nu någon sådan hade funnits vill säga. En ganska tunn och mild majonnäs med pepparrot var den tillhörande såsen. Sjukt god rätt, precis som väntat av det utomordentliga köket på Adam och Albin.

Till chardonnayvinerna fick vi ytterligare en rätt, att dricka samma viner två olika maträtter är egentligen lika roligt och lärorikt som att dricka olika viner till samma maträtt. Nu fick vi en len och ganska fet kräm av potatis som serverades med en knappt förnimbar ton av muskot, en generös sked god löjrom, en kräm av gräslök och lite brynt smör och gräddfil. Underbart med en uppdaterad och modernt elegant rätt vårt klassiska norrländska guld.

Vi serverades nu tre pinotviner och av de tre särskilde sig 2014 Eola-Amity Hills Pinot Noir ut genom att det hade Salem Wine Company som avsändare.
   ”När vi tog över ansvaret för Seven Springs Vineyard hade den tidigare vinmakaren ett kontrakt på druvor från två andra närliggande vingårdar och vi tvingades ta över det kontraktet”, säger Rajat Parr och berättar att hälften av druvorna kommer från dessa två vingårdar, en av dem ekologisk, och resten från den egna Seven Springs Vineyard.
   Framställningen är densamma som den för firmans övriga pinotviner, men man låter avstjälka så gott som alla druvklasar här. Det har en ren och elegant fruktighet med betoning på milda röda bär med fräschör, men det är det lite lättare vinet av det tre.

Till pinotvinerna fick vi en handskuren och väldigt krämigt len råbiff med rostad mandel, vit champinjon och slösaktigt mycket riven tryffel. Det var en fullkomligt perfekt matchad rätt till pinotvinerna.

De två andra vinerna kom från Evening Land Vineyard och därmed uteslutande från den egna vingården. Det första av de två var 2014 Pinot Noir Seven Springs Estate som främst kommer från ett block planterade 1984 på sina egna rötter med klonerna Pommard och Wädenswil. Omkring 75 procent av druvklasarna avstjälkas, resten vinifieras i hela klasar och efter några dygns inledande cold soak jäses musten öppna jästankar med regelbunden pigeage, varefter vinet dras över till 228 liter stora ekfat som till 30 procent nya. Efter malolaktisk jäsning och lagring under elva månader sker blandning och vidare lagring i ståltank innan vinet buteljeras utan att klaras eller filtreras.
   Här noteras en större intensitet, en mer parfymerad och körsbärslik fruktighet och lite tydligare struktur, men det är en otrolig finess man finner här och en känsla och karaktär av röd bourgogne från Savigny-lès-Beaune eller kanske snarare Givry eller Mercurey i Côte Chalonnaise.
   ”Den här vingårdslotten är ansatt av phylloxera, men det behöver inte innebära att vinerna blir sämre, vi ser till att lusen får sin näring genom att istället för att knapra på vinrankans rötter äter lite av rötterna på de tilläggsgrödor vi planterar mellan raderna av rankor”, berättar Rajat.  
   Om det första vinet var firmans villages, och det nyss provade vinet var deras premier cru, måste jag nog säga att 2014 Pinot Noir Serven Springs Vineyard La Source kvalar in som en slags grand cru.
   ”Det här är ett av de svalare blocken vi har av Pinot Noir och vi ser vinet som ett av våra bästa”, berättade Sashi Moorman när vi träffades förra året och pratade om Evening Land.
   Här är det än större djup, mörkare men fortfarande röd frukt, superelegant och diskret kryddigt av stjälkarna som följer med under jäsningen och en fint livlig syra som på ett underbart sätt balanseras av en silkig textur. Om de två tidigare vinerna är nästan helt öppna och utblommade för full njutning redan nu, är det här vinet en aning återhållet. Man måste nog ge det ett par års flasklagring för att mer av den tydligt burgundiska komplexiteten ska visa sig. Med detta sagt är det ett vansinnigt gott vin. Också idag! 

Den fjärde rätten, som vi njöt av till de två sista pinotvinerna, var ett stekt vildandbröst med sesamfrön som serverades med lite smörkokt purjolök (jo, det är väldigt gott, men det är alltid grymt svårt att skära purjo snyggt eftersom den är så galet trådigt) och till den en god sky. Återigen en till vinerna väl anpassad maträtt. Just det är liksom signum för chef Adam och chef Albin, att laga riktigt god och perfekt smakbalanserad mat som aldrig tar över, där inga smaker eller dofter sticker ut, där det inte finns några kanter, ingen obstruktion mot det som finns i glasen. Dessutom är det alltid mat som känns fräsch, elegant, kanske inte innovativ i den avseendet att man inte känner igen smakerna, men i allra högsta grad innovativ när det kommer till sammansättningen av råvarorna och det estetiska uttrycket. Och det, mina damer och herrar, får mig att klassa Adam och Albin som en av landets bästa restauranger, särskilt om man dessutom väger in den underbara miljön, det skickliga hantverket och den fantastiska servicen!

Eftermiddagen var lugn, men jag hann med att prova en stor drös av hans andra viner då. Bland annat blev det nya årgången från Domaine de la Côte i Santa Rita Hills, där de två röda toppnoteringarna var 2015 Bloom’s Field Pinot Noir av klonerna Mount Eden, Swan och Calera från den 3.05 hektar stora vingården Bloom's Field. Liksom deras andra pinotviner är det jäst med en stor andel hela druvklasar, i detta fall cirka 90 procent, och tack vare det utsatta sydvästliga läget sveper det konstant in svala kustvindar från havet som bara ligger 13 kilometer bort. Det ger ett vin med en tydlig stramhet och frisk syra, dessutom upplever man frukten mycket friskare och ljusrödare. Det är ett underbart vin, men jag tycker själv att det kan behöva ett par års lagring för att komma i en lite lenare fas.
   Det andra vinet var deras toppcuvée 2015 La Côte Pinot Noir som kommer från den 3.85 hektar stora vingården med samma namn. Den ligger på en bitvis brant sluttning som reser sig upp från cirka 120 till 185 meters höjd med exponering åt sydöst, alltså vänt bort från de svalaste havsvindarna. Läget gör att den här vingården är lite varmare än de andra och det märks tydligt i de rikare och yppigare vinet, som har ett helt annat djup, en mörkare fruktighet och en silkigare textur än vinet från Bloom’s Field.

Middagen körde vi på Sturehof, varför krångla till det när det är så trevligt och gott här? Vi började med en flaska 2013 Meursault Clos des Ambres från toppfirman Arnaud Ente. Helt ärligt noterade jag vissa likheter med den Chardonnay Seven Springs Vineyard Summum jag hade druckit till lunchen och även på den trevliga vinbaren Folii där det var vinmingel med Rajat Parr på eftermiddagen. Det som var lika hos vinerna var kombinationen av fetma och stringens i smakupplevelsen, men också tonen av feta citronskal och den nästan jordrökiga och mineraliska stramheten i doften. Det var således riktigt kul att dricka det här vinet nu på kvällen, just för att få mina associationer besannade. Clos des Ambres är en 0.72 hektar liten lott planterad 1954 inom det mycket större läget Ormeaux som ligger vid infarten till byn, alldeles intill Domaine Roulot. Vi fick vinet serverat direkt ur flaskan men det är normalt sett ett vin som vinner på en god luftning – därför blommade det successivt ut i glasen.

Trots att jag normalt sett inte tycker att räkor och vitt vin är särskilt gott tillsammans, mest på grund av att all umami i räkorna ger vinet en tråkig metallisk bitterhet, blev mötet mellan meursaultvinet och räkorna rätt bra. Men så var också räkorna bland de godaste räkor jag har ätit på år och dag.  Men än mer, vilka magnifika ostron vi serverades – smakrika och delikata med en underbar sälta och umamismak. Det blev helt enkelt ytterligare ett fat med ostron.

Röd bourgogne stod på tur och ur den helt enastående vinlistan på Sturehof (har du inte varit här på ett tag, gå in på deras hemsida och sätt dig att längta och dregla över vinlistan!) hittade vi en 2012 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Chaignots från Domaine Georges Mugneret-Gibourg.  Vinet kommer från e, 1.27 hektar stor äga i den norra delen av byn, där vinerna får en lite större komplexitet och ett djup som mer påminner om det man finner i vinerna från grannbyn Vosne-Romanée. Som väntat från den här domänen var frukten intensiv och rosenblommig med en syrlig nyans av nypon, en ljuvligt ren körsbärsarom oh en skönt mineralisk touch som skapar den nyansrikedom och finess som alltid definierar vinerna från den här domänen. Och en annan sak, tanninerna i vinerna i Nuits-Saint-Georges kan vara markerade och i unga viner en aning stöddiga – i det här vinet är de fint definierade och välbalanserade och resultatet ljuvligt.

Det sägs alldeles för ofta att vinerna från Barolo är kraftiga, när de i själva verket alltid är den fina italienska version av det som Bourgogne är – elegant, sirlig, blommig och frisk. Dock med en helt annan tanninstruktur. Våra stora bourgognekupor fick nu påhälsning av 2013 Barolo Monvigliero från den omkring 60 000 flaskor om året stora firman Comm GB Burlotto som ligger i den mindre omtalade byn Verduno intill La Morra. Det här vinet kommer från den sydligt exponerade vingården Monvigliero som ligger på cirka 380 meters höjd och allt arbete sköts manuellt, men än mer intressant är att man fortfarande på traditionellt sätt vinifierar druvorna i hela klasar, med sina stjälkar. Man trampar druvorna försiktigt och jäser sedan musten med en månads skalkontakt, varefter vinet tillbringar 30 månader i stora slavonska botti. Snacka om traditionell vinmakning.
   Något traditionellt och rustikt står dock inte att finna i doften – det här är superelegant, rent fruktigt och nyanserat utan tillstymmelse av den gröna eller kryddiga bitterhet som stjälkar kan tillföra. Inte heller smakupplevelsen är rustik, det här är helt enkelt strålande elegant och komplext.

Barolovinet och den röda bourgognen njöt vi av till en helbakad piggvar med hollandaise och till det lite lättkokta grönsaker och kokt potatis. De två vintyperna har tack vare snarlik fyllighet, fruktighet och friska fruktsyror i stort sett identiska användningsområden, det vill säga som mest medelkraftiga rätter av fågel, ljust kött eller som nu vit fisk. Att barolovinet har mer strävhet har ingen betydelse, i alla fall inte när man har en god och krämig hollandaisesås till. Fett är nämligen helt rätt…

Inga kommentarer: